Penguen Hakkında Bilgi

Penguen Hakkında Bilgi

Penguen Hakkında Bilgi

Penguen Hakkında Bilgi

Antarktika’daki kuşların üçte ikisi penguendir. En büyükleri İmparator penguendir (Aptenodytes forsteri, “kanatsız dalgıç” anlamına gelir), boyu 120 cm’ye kadar ulaşır. 500 metre derinliğe dalabilir ve nefeslerini 15 dakika tutabilirler. Antarktika’da bundan kırk milyon yıl önce daha büyük türler vardı, boyları 170 cm’ye kadar ulaşıyordu. İmparator penguenler kendilerini yavrularına adamış ebeveynler olmakla ünlüdür. Sıfırın altındaki dondurucu soğukta yavruların’ korumak için sırayla kuluçkaya yatar, uçsuz bucaksız arazide yiyecek bulmak için kahramanca yolculuklara çıkar ve vücut ağırlıklarının neredeyse yüzde 40’ını bu arayış sırasında kaybederler.

 

Tüm bunlara rağmen İmparator penguenlerin sadece yüzde 19’u birinci yaşını doldurabilir. Bu durum ilişki üzerinde baskı yaratıyor olmalı. İmparator penguenlerin yaşam boyu tek bir eşle birlikte olduğu söylenir fakat hiçbir say gerçeklikten bu derece uzak olamaz. Yumurtlama ve yavrunun yetiştirilmesi dönemlerinde sadık oldukları bir gerçek, ama bu dönemlerin dışında İmparator penguenler kendisinden küçük türlere kıyasla çok daha sadakatsizdir. En azından yüzde 85’i eşlerini aldatır. Genelde heteroseksüellerdir ama New York’taki Central Park Hayvanat Bahçesinde bulunan Roy ve Silo adlarındaki iki sakallı penguen hepsinin böyle olmadığını göstermiştir.

Bu iki penguen birlikte bir yuva kurmuş, herhangi bir dişinin kendilerine yaklaşmasını engellemiş ve bir yumurtayı birlikte  büyütmüşlerdir. Elbette bu davranışlarıyla manşetlere çıkmayı başarmışlardır. En sonunda Silo, Roy’u terk etmiş ve Scrappy adında bir dişiyle çiftleşmiştir. Böylelikle bilinen ilk eski eş cinsel yeni biseksüel penguen olmuştur. Penguenlerin hepsinin buzullarda yaşadığı inancı yanlıştır. Tepeli penguenler Yeni Zelanda’nın yağmur ormanlarının kıyılarında yaşarken, Galapagos penguenleri tropik volkanik mağaralarda yaşar.

Peri penguenleri ise oyuklarda yaşar. Şili’nin Humboldt penguenleri de guano yani antik kuşların dışkılarının oluşturduğu birikintilerin üstünde yaşar. Penguenlerin çoğu hayatlarının yüzde 75’ini suda geçirir. Sadece imparator penguenleriyle Adelie pengueni Antarktika’ya özgüdür. Adelie pengueni (Pygoscelis adeliae) adını Fransız kaşif jules Sebastien Cesar Dumont D’Urville’in (1790-1842) bölgeyi keşfetmesiyle almıştır. D’Urville’in gemisi 1840’ta bir Antarktika buz adasına yanaşmıştır.

Bu ada daha sonra adamları tarafından kaptanın şerefine D’Urville Adası olarak adlandırılmıştır. Gemi yanaştıktan hemen sonra, siyah ceketli beyaz önlüklü şişko bir penguenle karşılaşmışlar, kaptan bu penguene karısının adı olan Adelie adını vermiştir. Adelie penguenleri oldukça kalabalık gruplar halin-de yaşar, sayıları 750.000’i bulabilir. Diğer penguenler gibi “paytak adım” denen bir manevra tarzları vardır. Kalabalık içinde sıkıştıklarında bu adımlarla kalabalıktan kurtulmaya çalışırlar. Dişi Adelie penguenleri yuvaların’ Antarktika’da pek bulunmayan ve bir tanesi için bile çok şey verebilecekleri bir malzeme olan taştan yapar. Eşleri arkasını döndüğünde daha büyük ve daha güzel taşlar için diğer bekar erkeklerle “sıkıfıkı” oluverirler. Kuşlar arasında bilinen tek fuhuş örneği budur.

Erkek “müşteriler” bazen o kadar memnun kalır ki herhangi bir cinsel karşılık beklemeden fazladan taş getirirler. Flörtçü bir dişi bu yolla altmış iki tane taş elde etmeyi başarabilmiştir. Açık ki erkekler daha fazla yavruya babalık yapma fırsatının taş kaybetmeye geliştir maktadır. Zoologlar, dişinin yavrusunun genetik çeşitliliğini geliştirmekmek adına böyle bir şeye kalkışıyor olabileceğini öne sürüyor. Belki de sadece eğlence olsun diyedir.

Penguenler diğer çoğu kuştan daha yoğun bir tüy tabakasına sahiptir. Su geçirmezlik sağlayan bu tüy tabakasında altı santimetre kareye 70 tüy düşer. Siyah beyaz renkli yapıları tıpkı balıklarda olduğu gibi hem aşağıdan hem de yukarıdan bakıldığında görülmelerine engel olabilmek için tasarlanmıştır.

Etiketler: , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir